Kardiolog Mikael Dellborg om träning

3 I VECKAN
På vårt årsmöte i Göteborg i mars talade kardiolog Mikael Dellborg om att måttlig träning kan skydda marfanaorta. 


Måttlig träning kan skydda
Vi vet att fysisk aktivitet är bra för många olika saker – regelbundna pulshöjande promenader 4 gånger i veckan är faktiskt bra för allting; både fysiskt och psykiskt. Det är till och med så att låg fysisk aktivitet har en massa negativa konsekvenser. All form av måttlig träning är bara av goda men elitidrott måste nog vi som har marfan tänka bort.

Mikael vill även avråda från…
• Tyngdlyftning, därför att det ger ett stegrat blodtryck och faktiskt en viss utvidgning av aorta i själva lyftet även hos fullt frisk tyngdlyftare.
• Annan typ av mycket tung statisk träning.
• Kontaktidrotter som är förenade med hårda tacklingar eller andra kraftiga smällar mot kroppen.

Springa – bättre än stillasittande
Att spring, jogga och promenera, gärna raskt, är bara bra för den som har marfan.

Det har gjorts studier på marfanmöss där man lät hälften av dem bara vara helt stilla och den andra halvan fick springa i hamsterhjul. Under tiden mättes deras aortas diameter. Efter fyra månader sågs inga skillnader mellan de båda grupperna men efter nio månader hade de möss som sprang i hjul en mindre utvidgning av aorta än de som bara var helt stilla. Det är alltså helt enkelt bättre att springa/promenera raskt än att inte göra det. 

Tyvärr finns dock inga motsvarande studier gjorda på människor med marfan. Man kan ändå göra ett rimligt antagande om att springa lopp på 5, 10, 20 eller till och med 40 km, som ju är ett Maraton, för oss som har Marfans syndrom, bara är bra för oss. Men, och detta är viktigt, om man vill springa långa lopp MÅSTE man börja träna lagom hårt och succesivt under lång tid före loppet. Är man otränad och springer långa lopp kan vem som helst råka ut för hjärtstopp.

Gymträning
Att utföra lagom tung styrketräning på gym är heller inte farligt för den som har marfan. Lyft under 5 kg och många repetitioner, istället för tunga vikter och få repetitioner, är helt i linje med vad man kan göra.

Detta gäller både för den som ännu inte opererat sin aorta såväl för den som har en inopererad dacronstrumpa – gymträning är hälsosam. Den som däremot har en obehandlad aortadissektion bör vara aktsam med gymträning.

Ögonen
Många med marfan har ju även ögon som bör aktas för hårda slag och tacklingar mot huvudet/kroppen. Däremot säger Mikael att det inte bör föreligga någon risk för näthinneavlossning eller linsluxation vid måttlig gymträning med lätta vikter och många repetitioner.

Sammanfattningsvis
Fysisk aktivitet har en hälsobefrämjande inverkan på oss. Det är också bra att få in lite vardagsträning, till exempel att springa till bussen, ta trappan istället för hissen, upp och stå ofta om du har ett stillasittande arbete etc.

Många med marfan har hjärtarytmier, som i de flesta fall är ofarliga. Träning är bara av godo även för er.

Om du är osäker på vad ditt hjärta och din aorta kan klara be att få göra ett arbetsprov hos sjukgymnast.

Hör gärna av dig med synpunkter på marfan.sverige@gmail.com

Loading