Egenanmälan eller vårdbegäran

Om du för din egen del eller för ditt barn, har starka skäl att misstänka Marfans syndrom så rekommenderar vi i första hand att du tar kontakt med Centrum för Sällsynta Diagnoser i din sjukvårdsregion (länk till sidan med alla CSD).

Om du inte skulle få hjälp genom dem så kan du själv skriva en så kallad egenanmälan eller vårdbegäran till mottagningen för klinisk genetik på det universitetssjukhus som du tillhör.

 

Egenanmälan eller vårdbegäran

I många regioner går det att beställa tid direkt hos en specialiserad läkare utan att ha en remiss. En del mottagningar vill då att du ska skriva en så kallad egenanmälan. Det kan också kallas egen vårdbegäran.

En sådan innebär att du skriver till mottagningen och berättar om hur du mår och varför du söker vård. Ibland finns det blanketter att fylla i för att göra en egenanmälan. I vissa regioner kan du göra det i inloggat läge på 1177.se. Ta kontakt med den mottagning som du vill komma till för att få veta om du ska skicka in en egenanmälan.

Personen som tittar på din egenanmälan gör sedan en bedömning och då får du en kallelse till mottagningen om hen tycker att du behöver det.

En egenanmälan för vård i en annan region kan du bara skriva om det inte finns krav på remiss, vare sig där du vill få vård eller i din egen region.

Så här gör du för att skicka egen vårdbegäran genom att logga in till e-tjänsterna:

  1. Logga in,
  2. välj den mottagning dit du vill skicka din vårdbegäran. Där hittar du ärendet “Egen vårdbegäran”,
  3. fyll i formuläret och klicka på skicka så kommer det direkt till aktuell mottagning.

Loading